Vereenvoudiging banenafspraak

Vereenvoudiging banenafspraak

De Tweede Kamer heeft unaniem ingestemd met het voorstel voor vereenvoudiging van de Wet banenafspraak. Het wetsvoorstel maakt het voor werkgevers eenvoudiger en aantrekkelijker om werknemers met een arbeidsbeperking in dienst te nemen en houden.

In het kort

  • Het loonkostenvoordeel (LKV) doelgroep banenafspraak komt structureel beschikbaar 
  • De doelgroep banenafspraak beperkt wordt verbreed
  • Het onderscheid tussen markt en overheid wordt opgeheven
  • De quotumregeling bestaat voortaan uit een inclusiviteitsopslag en een banenafspraakbonus

Informatieblad

Bekijk een overzicht van de wetswijziging  (met dank aan Rendement online).

Wat regelt het wetsvoorstel?

Per 1 januari 2026 kunnen werkgevers voor elke werknemer uit de doelgroep banenafspraak jaarlijks tot € 2.000 loonkostenvoordeel (LKV) krijgen, zolang de arbeidsbeperkte werknemer in dienst blijft. Nu nog is de maximale duur van het LKV beperkt tot drie jaar.

  • En om de administratieve lasten te verlichten, hoeven werkgevers en werknemers geen doelgroep verklaring meer aan te vragen bij UWV om het LKV te krijgen.
  • Per 1 januari 2027 wordt de doelgroep banenafspraak uitgebreid met: mensen in de Wajong die duurzaam geen arbeidsvermogen hebben en werken bij een reguliere werkgever, en mensen met een IVA-uitkering (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten) die werken met loondispensatie.
  • Het onderscheid tussen (de doelstellingen van) de marktsector en de overheid verdwijnt. Dit moet samenwerking tussen bijvoorbeeld werkgevers, sectoren of regio’s mogelijk maken en de administratieve lasten verminderen. Wel is deze maatregel afhankelijk van nog niet gespecificeerde baanrealisaties bij de overheid.

Als de gezamenlijke doelstelling van 125.000 extra banen niet wordt gehaald, komt er mogelijk een quotumregeling voor individuele werkgevers. De insteek daarvan is niet langer uitsluitend gericht op straffen, maar ook op belonen. Er komt een meer positief systeem dat werkt met een ‘inclusiviteitsopslag’ (een opslag op de hoge gedifferentieerde Aof-premie) voor werkgevers die het quotum niet halen en een bonus (een verhoging van het LKV doelgroep banenafspraak) voor werkgevers die dat wél doen. Volgens berekeningen zijn de heffing en de bonus gemiddeld genomen gelijk: € 5.000 per (niet-)gerealiseerde baan. Onder meer kleine werkgevers en uitlenende werkgevers hoeven de inclusiviteitsopslag niet te betalen.

Bronnen: Tweede Kamer stemt in met wetsvoorstel Vereenvoudiging Banenafspraak - Op naar de 125.000! en Rendement online.

Foto: © rawpixel, 123RF Free Images

Samenwerkingspartners