'Voor gemotiveerde koks liggen de banen voor het oprapen'

'Voor gemotiveerde koks liggen de banen voor het oprapen'

Er was eens …. Er was eens een horeca- ondernemer die niet aan personeel kon komen. Samen met een compagnon startte hij een versnelde koksopleiding. Het WSP ZHC hielp bij het vinden van geschikte kandidaten. Inmiddels zijn ruim 400 basiskoks afgestudeerd. Marlon Mijnals is er één van.

Het personeelstekort in de horeca is groot. Aan geschoolde, gemotiveerde koks is al jaren moeilijk te komen. De oprichters van KRM Academy hadden dat in de praktijk ervaren en besloten zélf horecapersoneel op te gaan leiden via snelle, efficiënte en doelgerichte lesroutes. Ze begonnen in Amsterdam met een versnelde opleiding tot basiskok. Daarna nam het een vlucht: er zijn vestigingen van KRM Academy in Amsterdam, Den Haag, Nijmegen en Utrecht en er zijn verschillende opleidingstrajecten. Tristan van Veen, leermeester bij KRM Academy, vertelt: “De opleidingen zijn speciaal ingericht voor zij-instromers. Het is een versnelde opleiding die opleidt tot een branche-erkend diploma, maar vooral naar werk. Wij selecteren de kandidaten op motivatie, want het is wel de bedoeling dat iemand daadwerkelijk in de horeca gaat werken. En we helpen de kandidaten ook bij het vinden van een werkplek. We verzorgen dus intake, opleiding én uitstroom.”

Een welkome kans

Marlon (56) heeft de opleiding tot basiskok bij KRM Academy onlangs afgerond. Hij werkt sinds kort bij het restaurant van de Theater Hangaar in Katwijk dat gerund wordt door foodservice-organisatie Albron. Marlon: “Ik ben afkomstig uit de techniek en was werkzoekend. Door het WSP werd ik gewezen op deze mogelijkheid om me te laten omscholen tot kok. Omdat kok een ‘kansberoep’ is en voor gemotiveerde koks de banen voor het oprapen liggen, zou ik na afronding van de opleiding zeker zijn van werk. Ik was direct enthousiast, want ik ben mijn hele leven al hobbykok en zag dit als dé kans om mijn passie te gaan volgen. Die kans heb ik dus met twee handen aangepakt. Ik ben heel blij met deze carrièreswitch. Het bevalt heel goed. Ik kan lekker werken en wil zoveel mogelijk leren. Bij Albron krijg ik daar volop de ruimte voor.”

Rugzak vullen met kennis en ervaring

Lars Otto is manager van de Albron-locatie Theater Hangaar. Voor hem is de opleiding een uitkomst. “Horecabreed zijn er enorm veel vacatures. Het is erg moeilijk om aan personeel te komen, want de werktijden worden als ongunstig ervaren en de salarissen zijn niet heel hoog. Je moet het dus hebben van de ‘horecatijgers’ die bewust voor dit werk kiezen omdat ze het leuk vinden. Van gemotiveerde, goed opgeleide vakmensen als Marlon wil ik er bij wijze van spreken wel 100 hebben. En dat Marlon beginnend kok is en wat meer begeleiding nodig heeft dan een ervaren kok is voor ons geen enkel probleem. We willen hem graag verder laten groeien en kunnen zijn ‘rugzak’ hier vullen met kennis en ervaring. Albron zet zich graag in voor mensen die omgeschoold zijn en/of een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, omdat iedereen een kans verdient!”
“Als accountmanager bij het Werkgevers- ServicePunt Zuid-Holland Centraal (WSP ZHC) is het mijn taak om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Het doel van het WSP is om samen met werkgevers zoveel mogelijk kansen te creëren voor mensen met een (grotere) afstand tot de arbeidsmarkt”, vertelt Jaimy Mulders. “Scholing is een mooi instrument om de overstap naar een kansberoep te maken. De deelnemer volgt een opleiding richting een kansberoep waardoor het vrijwel zeker is dat de deelnemer na het afronden van de opleiding een passende baan vindt. Daarom wordt de opleiding vergoed vanuit het scholingsbudget, heeft de deelnemer gedurende de opleiding vrijstelling van sollicitatieplicht en behoud van uitkering. Marlon is een van de vijf kandidaten die zich vanuit het WSP ZHC hebben aangemeld voor deze versnelde opleiding tot basiskok en op die manier dus nu weer aan het werk is. Werkzoekende blij, werkgever blij, wij blij.”

Kampt u als werkgever ook met lastig vervulbare vacatures? Neem dan contact op met het WSP ZHC om de mogelijkheden van omscholing of bijscholing te bespreken.

WSP ZHC
088 - 392 02 00
www.zhcwerkt.nl

Samenwerkingspartners